2022 Design Showcase Award of Merit: Waldkliniken Eisenberg Orthopedic Hospital

0
24


Development at the position that nature can play in bettering the well being and well-being of personnel and sufferers, the Waldkliniken Eisenberg orthopedic clinic, opened in October 2020, stands proud for quite a lot of causes.

For starters, the 177,600-square-foot clinic is designed in a round form. It options huge openings that direct perspectives outward towards nature and its wooded area environment in Eisenberg, Thuringia, Germany.

From there, the challenge breaks the mildew in biophilic design. It gives an in depth use of wooden fabrics, each within the construction and the façade in addition to in inner areas.

Moreover, operable home windows and verandas off the affected person rooms supply get admission to to nature sounds and contemporary air. A sequence of inexperienced roofs and a central courtyard with plantings assist handle relaxed temperatures and additional attach the ability to nature.

Jurors lauded the challenge for its integration into the encompassing panorama and use of herbal fabrics, which in combination lend the texture of a “wellness spa,” within the phrases of 1 juror.

The challenge was once submitted via HDR and Matteo Thun & Companions. Right here, Johannes Kresimon, managing director, HDR, Germany (Dusseldorf, Germany), and Matteo Thun, founding father of Matteo Thun & Companions (Milan), percentage perception on probably the most challenge’s stand-out options.

Healthcare Design: What impressed the ability’s round form and the way did it allow you to ship on targets to create a clinic that’s “inside and a part of nature”?

Matteo Thun: Waldkliniken is surrounded via the wooded area of the Saale-Holzland district in Thuringia. The round façade, anyplace you might be, offers the similar stress-free view of the wooded area out of doors. We needed all affected person rooms to have perspectives towards the fairway outdoor. Nature itself takes section within the therapeutic processes.

Along side HDR, we deliberate the construction as a “3 zeros” thought—0 distance, 0 carbon dioxide, and nil waste—using native fabrics equivalent to domestically sourced larch wooden and exertions when imaginable, optimizing power lots and emissions, and the usage of or reusing renewable fabrics.

As an example, the place imaginable, now we have attempted to make use of wooden now not just for the façade, but in addition within the public spaces equivalent to parquet herbal oak within the eating place, piazza, and foyer.

Johannes Kresimon: The purpose was once to broaden a clinic that places other folks on the heart. The brand new construction is influenced via the encompassing nature: a large number of inexperienced for the inner and external areas, herbal fabrics, sunlight in addition to colour compositions of natural world.

Since the rapid surroundings performs a big position within the therapeutic means of the sufferers, it was once essential that the huge window openings create a robust connection to the wooded area with its climate and seasons. The home windows may also be opened in order that within the clinic you'll additionally pay attention to the sound of the wind and scent the damp wooded area flooring.

 

What form of construction was once required to toughen the construction’s form?

Kresimon: The brand new construction was once built the usage of the timber-hybrid building approach. The bolstered concrete skeleton construction, important for fireplace coverage and for the huge spans required in clinic building, was once lowered to a minimal.

Infill partitions, equivalent to the outside partitions at the higher flooring, are designed as a timber-frame building and clad with wooden. The hybrid building is given form at the external façades by way of the horizontal uncovered concrete fireplace bulkheads between the bushes façades.

Picket performs a starring position at the challenge. Why was once that essential, and the way did you're making it possible from a code point of view?

Kresimon: The Saale-Holzland district is characterised via craftsmanship with wooden, creating a wood-concrete hybrid building approach for the brand new clinic an evident selection. Person ideas needed to be evolved for the complicated necessities of a medical institution construction with regards to fireplace coverage. Best on this means was once it imaginable to scale back the bolstered concrete skeleton building required for fireplace coverage to a minimal.

On the similar time, the infill panels of the outside partitions, designed as a bushes body building, have been additionally clad with wooden at the higher flooring. This made it imaginable to succeed in now not simplest ecological benefits, equivalent to the usage of renewable uncooked fabrics, the development of the carbon dioxide steadiness, and prefabrication, but in addition financial benefits, equivalent to decrease lifecycle prices and shorter building instances.

Thun: From the out of doors, the huge home windows replicate the bushes. Because the larch wooden at the external to a silvery patina, the façade will appear to vanish into the wooded area. In 50 years, this construction will glance even higher.

A part of the challenge’s sustainable design technique contains an cutting edge heating and cooling device. Provide an explanation for how this it really works.

Kresimon: A part of the concrete construction is sustainably used for the temperature regulate of the affected person rooms by way of a concrete core activation. Via the program, heated or cooled water flows thru pipelines within the partitions or ceiling for temperature legislation. An underground ice garage device close to the principle construction supplies the supply of the important seasonal base temperature for heating and cooling.

Moreover, all rooms are personally hooked up to the air flow device, in order that there’s no blending of air with different rooms by way of the air flow device. The warmth exchangers for the availability and exhaust air may also be coupled at once by the use of a circuit community as warmth restoration or for cooling with the ice garage.

Along with the atypical construction form, the affected person rooms are configured in a Z-shape. What impressed this and the way does it give a contribution to the therapeutic surroundings?

Kresimon: In basically two-bed rooms, the design and staggered association of the beds, the toilet, and the veranda lets in for alternatives for retreat or creates a gathering position just about the mattress. By means of interlocking with the toilet and veranda, every mattress is given its personal assigned spatial zone, which may also be separated via a curtain if important.

Thun: We designed the ground plans of the multiple-bed rooms as Z-shaped two-bed rooms to supply visitors the chance to withdraw and experience their privateness. The patios between the homey environments act as a connector and local weather buffer but in addition supply an area the place visitors can socialize. The dimensions of the rooms is the same as the ones utilized in typical hospitals.

Anne DiNardo is government editor of Healthcare Design. She may also be reached at anne.dinardo@emeraldx.com.

 

Be informed extra in regards to the Design Show off winners right through an awards luncheon on the 2022 HCD Convention + Expo, happening Oct. 8-11, in San Antonio. This system may even honor the winners of Healthcare Design’s Transform/Renovation Pageant and Emerging Stars techniques. For extra main points and to check in, discuss with HCDexpo.com.